Recepty
Tekvicový olej je veľká delikatesa. Centrum jeho výroby je sústredené v susednom Rakúsku, v Štajersku. Veľa jedál sa tam pripravuje s použitím tekvice a oleja. Ak si vo Viedni dáte napríklad miešaný listový šalát s kúskami grilovaných kuracích pŕs, sú poliate práve štajerským tekvicovým olejom, a hneď po jedle budete mať nutkanie kúpiť si tento olej, aby vám už nikdy nechýbal. Má zvláštnu chuť a je nielen lahodný, ale aj zdravý. Olej sa vyrába zo semien tekvice. Z jedného hektára sa pozbiera asi 500 kg semien. Na výrobu oleja lisovaním za studena je potrebných asi 2,5 kg semien bez šupky. Vylisuje sa z nich olej tmavozelenej farby, ktorá sa v slnečnom svetle javí ako jemne červená.
Použitie v kuchyni: vďaka orieškovej chuti je vynikajúci na prípravu zeleninových šalátov ale aj na dochutenie jedál z ryže, cestovín, pečeného mäsa, pečených rýb je skvelým dochucovadlom na zmrzliny, palacinky, pudingy...... .
Nesmie sa používať na vyprážanie a smaženie!