Šaláty a prílohy
Smotanovo syrové guličky
Zloženie:
• 150 g smotanového syra
• 50 g masla
• 100g kozí - alebo ovčí syr
• bylinky
• soľ a tekvicové korenie
• štajerský tekvicový olej
Pre dekorácie:
• nasekané štajerské tekvicové semienka
• vlašské orechy
Príprava:
1. Zmiešajte smotanový syr s maslom a ovčím, alebo kozím syrom a štajerským tekvicovým olejom, posekajte na drobno bylinky a dobre zmiešajte. Vytvarujte do malých guličiek a obaľte v nasekaných tekvicových semienkach a vo vlašských orechoch.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cestovinovo zeleninovo kurací šalát
Zloženie:
• 300 g cestovín (Fusilli)
• 500 g kuracích prs
• 250 g majonéza
• soľ
• tekvicový olej
• tekvicové korenie
• 4 paradajky
• 4 papriky
• 1 uhorka
• 1 čínska kapusta
Príprava:
1. Cestoviny vyvaríme, pridáme restované kuracie prsia nakrájané na slížiky, potom pridáme nakrájanú zeleninu a nakoniec majonézu. Všetko poriadne premiešame a môžeme servírovať a poliať tekvicovým olejom
2. Tip: Na šalát si môžete nastrúhať syr . Ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tvarohová pomazánka
Zloženie:
2 malé cibule,
2 strúčiky cesnaku,
3 lyžice kyslej smotany,
3 lyžice tvarohu,
3 lyžice tekvicový olej,
tekvicové korenie, soľ.
Príprava:
Cibulu a cesnak nakrájame na malé kocky. Primiešame kyslú smotanu, tvaroh a štajerský tekvicový olej. Dochutíme soľou a tekvicovým korením. Chutí najlepšie s čerstvým chlebom, ale aj ako dresing napr. na varené zemiaky.
Tip: miesto kyslej smotany, môžete použiť nízkotučný biely jogurt, namiesto tvarohu tavený syr.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mozzarella s paradajkou
Ingrediencie pre 1 porciu:
125 g mozzarelly
2 paradajky
2 lyžice balzamikového octu
2 lyžice pravý štajerský tekvicový olej,
trochu oregana a bazalky, soľ.
Príprava:
Nakrájajte mozzarellu a paradajky na plátky a dajte na tanier. Paradajky posypeme soľou a nahrubo nakrájanou bazalkou a oreganom. Pokvapkáme balzamikovým octom . Mozzarelu polejeme štajerským tekvicovým olejom. Tip: môžete použiť namiesto mozzarelly ovčí alebo kozí syr. Ako prílohu servírujeme biely chlieb.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nátierkový dresing
Zloženie:
250g tvarohu (20%),
1 lyžica kyslej smotany
3 lyžice štajerského tekvicového oleja,
50g tekvicové semienka
1 strúčik cesnaku, soľ, tekvicové korenie.
Príprava:
Dajte všetky ingrediencie do misy a dobre rozmiešajte. Tip: miesto kyslej smotany, môžete použiť nízkotučný biely jogurt. Natrieme na celozrnný chlieb.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Štajerský poľný šalát
Zloženie:
1 uhorka
2 paradajky
10ks olivy čierne
100 g feta syr
1 cibuľa červená
1 / 2 hlávkový šalát
50 g slaniny
štajerský tekvicový olej.
štipka soli
Príprava:
Očistíme uhorku a rozkrojíme na polovicu. Potom s lyžičkou vyberieme prostriedok a nakrájame na plátky. Umyjeme a nakrájame paradajky, na drobno posekáme šalátové listy, pridáme na kocky nakrájanú fetu, olivy a nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Ochutíme tekvicovým olejom a soľou . Nakoniec osmažíme kocky slaniny a posypeme. Podávame s bielym chlebom. Dobrú chuť !!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Štajerský fazuľový šalát
Zloženie:
200g fazuľa
Soľ a korenie
Jablčný ocot
Štajerský tekvicový olej
Cibuľa, chren, reďkovky, tvrdý syr.
Príprava:
Ešte teplú varenú mäkkú fazuľu dochutíme soľou, tekvicovým korením, jablčným octom. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, reďkovku, tvrdý syr. Nakoniec to dochutíme tekvicovým olejom. Ako prílohu podávame toastový chlieb.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opekané špargle
Zloženie:
500 g špargle
12 ks cherry paradajok
1 lyžicu Balsamicového octu
50 - 60 ml štajerského tekvicového oleja
tekvicové korenie
soľ
Príprava:
1. Na veľkej panvici opečieme asi 12 špargli približne 15 minút, záleží na hrúbke špargli. Po 10 min. pridáme cherry paradajky.
2. Dochutíme soľou , tekvicovým korením a balsamicovym octom. Uložíme na tanier a polejeme tekvicovým olejom.
Tip: Je to aj vynikajúca príloha k pečenému mäsu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalerábový šalát
Zloženie:
1 Kaleráb
1 štipka Cukru
2 lyžičky Jogurtu
2 lyžičky Štajerský tekvicový olej
1 lyžička Citrónovej šťavy
1 štipka Horčice,
1 štipka soli
Príprava:
Olúpte kaleráb a nakrájajte, na tenké plátky. (Podobne ako Carpaccio) zmiešajte kaleráb s dresingom a necháme stáť. Nakoniec posypeme opraženými tekvicovými jadierkami ( nie je podmienkou ale chutí lepšie) a polejeme pravým štajerským tekvicovým olejom.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------