Pokrmy z mäsa a rýb

 

 10

Štajerské Sushi s tekvicovým olejom.

Zloženie:
Sushi:
• Listy kapusty (asi 10 - 15 veľkých listov), alternatívne: špenátové listy.
• 500 g sushi ryže
• 50 ml vínneho octu
• 2 lyžičky cukru (najlepšie trstinový cukor)
• 1 lyžička soli
• 250 g mäsa podľa chuti (veľmi dobre sa hodí hovädzie, kuracie a samozrejmé rybacie )
• soľ a korenie na dochutenie mäsa
• 100g posekané tekvicové jadierka
• 1 červená paprika
• čerstvé bylinky (celé listy petržlenu, oregano)
• prípadne ďalšie prísady pre vyplňovanie (napr. avokádo, uhorka, kaviár, krevety, atď.)
Pesto:
• 50 g tekvicových jadierok
• 1-2 lyžice strúhaného syra Grana Padano
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
• 1/2 lyžičky horčice
• 1/2 lyžičky soli
• Chilli prášok, čerstvo mleté čierne korenie (množstvo závisí na ostrosti)
• 2 štipky zázvoru v prášku, alebo jemne nasekaného čerstvého zázvoru
• štajerský tekvicový olej

Príprava:
1. Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme vodou . Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, potom nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime a varíme asi 10 min. Po uvarení ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do pripravenej nádoby a polejeme marinádou, premiešame a potom ju necháme vychladnúť.
2. Marináda: 50ml vínneho octu, 2 polievkové lyžice cukru a 1 lyžička soli. Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.
3. Medzitým mäso pokrájame na prúžky, dochutíme soľou, korením a opečieme na oleji. Necháme mierne vychladnúť a primiešame sekané tekvicové semienka. Kapustné listy umyjeme a zopár minút povaríme v slanej vode. Papriku a ďalšie plniace ingrediencie nakrájame na prúžky.
4. Formovanie roliek (najlepšie pomocou bambusovej rohože): Na rohož dáme uvarený list z kapusty, mokrými rukami ryžu rovnomerne roztiahneme po celej šírke, v hornej časti necháme asi 2- 3 cm prázdny pás. Na ryžu poukladáme ingrediencie (mäso, byliny, papriky, avokádo, ...) pomocou rohože opatrne zrolujte do tvaru valca, opakovaním stlačením rolku spevnime. Rolku nakrájame na kúsky asi 3 cm široké (nezabudnite pred každým krájaním si namočiť špičku noža do vody, nebude sa Vám lepiť ryža na nôž) .
5. Pesto: Všetky ingrediencie zmiešame a pridáme pretlačený cesnak a trochu tekvicového oleja.
6. Servírovanie: pesto namiesto wasabi, tekvicový olej namiesto sójovej omáčky do ktorého si namáčame nakrájané rolky.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4

Chrumkavá vyprážaná ryba s krémovou tekvicovou ryžou

Zloženie:
• 4 rybie filé (kapor, šťuka, sumec, losos, .....)
• tuk na vyprážanie (repkový olej)
• hladká múka
• soľ
• korenie (môže byť aj tekvicové korenie)
• bylinky (napr. majorán, tymian, petržlen)
• 1 citrón
• plátky pomaranča na smaženie
• 300 g tekvice nakrájanej na kocky (napr. Hokkaidó, v závislosti na ročnom období)
• 2 jemne nasekané šalotky
• repkový olej
• 250 ml zeleninového bujónu
• biele korenie
• muškátový oriešok
• tekvicové semienka
• 250 g guľatej ryže
• pikantnejšia horčica
• chren
• štajerský tekvicový olej

Príprava:
1. Uvaríme ryžu.
2. Rybie filé osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, obalíme v múke, ktorú zmiešame s korením a s bylinkami. Pri smažení poukladáme na filé plátky pomaranča.
3. Jemne nakrájanú šalotku, tekvicu, repkový olej zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme korenie a varíme spolu do krémovej konzistencie (asi 15 minút), pridáme uvarenú ryžu. Pri servírovaní na tanier dáme ryžu, potrieme ju trochou horčice a položíme rybu. Chren a štajerský tekvicový olej zmiešame s nasekanými tekvicovými semienkami a polejeme okolo porcie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3

Kuracia pečeň s poľným šalátom

Zloženie:
• 500g kuracia pečeň
• 4 cl červené víno
• Rozmarín
• Tymián
• Bobkový list
• Cesnak
• 200 g masla
• soľ
• tekvicové korenie
• 150 g poľný šalát
• štajerský tekvicový olej
• 1 vajce natvrdo
• opečený biely chlieb

Príprava:
1. Kuraciu pečeň dáme marinovať s červeným vínom, nahrubo drveným bobkovým listom, jemne nasekanými bylinkami a s cesnakom tak na 2-3 hodiny. Pečienku poukladáme do zapekacej misky, pridáme maslo a vložíme do rúry. Pri teplote 80 ° C pečieme 6 - 8 minút a potom dochutíme soľou a tekvicovým korením. Pridáme teplotu na 180 ° C a pečieme za občasného otáčania zhruba 10 minút.
2. Poľný šalát dáme na tanier, poukladáme kuraciu pečeň. Polejeme tekvicovým olejom a pridáme nakrájané vajíčko. Podávame s hriankami z bieleho chleba.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 2

Štajerské zemiakové placky s údenou rybou

Zloženie:
• 600 g zemiakov
• 1 cibuľa
• 20 g múky
• 3 vajcia
• soľ
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• Údené ryby (pstruh, kapor, losos ...)

Príprava:
1. Očistíme a jemne nastrúhame zemiaky. Šťavu z nastrúhaných zemiakov pevným stiskom odstránime. Očistíme cibuľu, jemne nastrúhame a zmiešame so zemiakovou zmesou.
2. Pridáme múku, vajce, soľ, olej a zmiešame so zemiakmi. Na panvici vytvarujeme malé placky. Smažíme z oboch strán na miernom ohni.
3. Poukladáme placky na tanier pridáme jemne nakrájanú údenú rybu a dozdobíme.
4. Tip na dozdobenie: kyslá smotana, tavený syr, pažítka........

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

1

Syrovo chrenové chlebíky s údeným pstruhom

Zloženie:
• 100 g smotanového syra
• 2 lyžice chrenu
• štajerský tekvicový olej
• 300g údený pstruh - filety
• ½ uhorky
• soľ
• biele korenie
• čierny ražný chlieb
• 1 citrón

Príprava:
Smotanový syr s chrenom, soľou, korením a štajerským tekvicovým olejom zmiešame . Údeného pstruha, uhorku a citrón nakrájame na kúsky. Zmes natrieme na chlieb a poukladáme pstruha, uhorku a citrón. Dozdobíme kôprom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1 

Plnené šatôčky z lístkového cesta

Zloženie:
• 4 pláty lístkového cesta
Plnka 1
• 250 g mletého hovädzieho mäsa
• 1 menšia cibuľa
• 70g dubákov, alebo iné podľa chuti
• 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
• soľ
• čierne korenie
• červená sladká paprika
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
Plnka 2
• 100 g ovčí syr
• 10 ks sušené paradajky
• 5 lyžíc duseného špenátu
• 1 strúčik cesnaku
• čierne korenie
• soľ
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
Plnka 3
• 1 paprika červená, alebo žltá
• 1 menšia cibuľa
• 1 malá cuketa
• 1 paradajka
• čierne korenie
• soľ
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja

Príprava:
Lístkové cesto nakrájame na rovnaké štvorce : 

Plnka 1: Nakrájanú cibuľu osmažíme do zlatista, pridáme mleté hovädzie mäso a jemne nakrájané dubáky. Pridáme paradajkový pretlak, soľ, korenie a červenú papriku podľa chuti, štajerský tekvicový olej. Všetko spolu podusíme.
Plnka 2: Ovčí syr nakrájame na malé kocky, pridáme špenát, sušené paradajky, nasekaný cesnak, korenie, soľ, štajerský tekvicový olej a spolu zmiešame.
Plnka 3: Papriku, cibuľu, cuketu, paradajku pokrájame na drobné kocky, pridáme korenie ,soľ, štajerský tekvicový olej a dobre premiešame.

Plnku naložíme do stredu pripravených štvorcov, uzavrieme a pečieme dozlata pri teplote 180 ° C

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie