Chlieb a pečivo
Štajerská pletenka
Zloženie:
500 g pšeničnej múky
7 g soli
5g jačmenného sladu (náhrada med, alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
60 g cukru
60 g masla (vlažného)
40 g drvených tekvicových jadierok
30 ml štajerského tekvicového oleja
275 ml vlažného mlieka
1 sušené kvasnice, alebo ½ kocky čerstvého droždia
Príprava:
1. Z mlieka, jačmenného sladu a droždia si pripravíme kvások, ktorý následne zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami a necháme kysnúť asi 15 minút.
2. Cesto preklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme asi na 100 g okrúhle tvary . Bochníky zakryjeme s utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 5 minút. Každý bochník rozdelíme na 3 rovnaké kusy s ktorých spravíme 15 až 18 cm valčeky. Valčeky spletieme do pletenky, poukladáme na plech s papierom a ľahko pokropíme vodou. Plech prikryjeme a necháme dokysnúť pri izbovej teplote asi 30 minút. Medzitým predhrejeme rúru na 190 ° C.
3. Doba pečenia cca 14 - 16 minút.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chrumkavý tekvicový chlieb s cmarom
Zloženie:
• 1/2 litra cmaru
• 390 g ražnej múky
• 200 g pšeničnej múky
• 150 g štajerských tekvicových jadierok
• 20 g soli
• 40 g droždia
• 20-30 ml štajerského tekvicového oleja
• teplá voda podľa potreby
Príprava:
1. Zmiešame všetky prísady do cesta. Necháme kysnúť 20-25 minút.
2. Pečieme 10 minút pri 240 ° C potom znížime teplotu na 190 ° C a pečieme 40 minút.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Štajerské tekvicové sušienky
Zloženie:
• 250 g múky ( pšeničná alebo špaldová múka)
• 50 g masla
• 100 ml mlieka alebo vody
• 1 lyžičku soli
• 50 g strúhaných tekvicových jadierok
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• 1 žĺtko
• 2-3 lyžice nasekaných tekvicových jadierok na posypanie
Príprava:
1. Múku, soľ a strúhané tekvicové jadierka zmiešame s maslom. Pridáme mlieko a tekvicový olej . Cesto necháme odležať v chladničke ½ hodiny.
2. Cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme na tenko. Položíme na plech, potrieme žĺtkom a posypeme sekanými tekvicovými semienkami a nakrájame na malé štvorce .
3. Pečieme pri 180 ° C, až majú svetlo hnedú farbu (asi 20 minút). Vypneme trúbu a plech v nej necháme ešte cca 10 minút.
TIP: Namiesto nasekaných tekvicových jadierok ich možno tiež posypať hrubou morskou soľou, alebo posekanými sušenými chilli papričkami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Štajerské tekvicové tyčinky
Zloženie:
• 500 g múky
• 1 lyžička soli
• 40 g cukru
• 1 kocka droždia
• 125 ml vlažnej vody
• 125 ml vlažného mlieka
• 2 lyžice štajerského tekvicového oleja
• 6 lyžíc nasekaných tekvicových jadierok
• 1 vajce na potretie
Príprava:
1. Zmiešame vodu s mliekom, rozpustíme droždie a necháme vykvasiť. Múku, cukor, soľ a tekvicový olej zmiešame a pridáme kvások. Po dôkladnom premiešaní necháme cesto hodinu kysnúť.
2. Cesto rozdelíme a roztiahneme na rovnaké 2 časti v hrúbke asi pol centimetra. Spodnú časť cesta potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme nasekanými tekvicovými jadierkami a zakryjeme druhou častou cesta. Nakrájame asi na centimetrové prúžky a zatočíme do špirály. Poukladáme na plech a potrieme zostávajúcim vajíčkom.
3. Rúru predhrejeme na 220 ° C a pečieme na 200 ° C 10 - 15 minút.
4. Tekvicové tyčinky sú vhodné k dobrému vínku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Štajerský medový slimák
Zloženie:
500 g pšeničnej múky
7 g soli
5g jačmenného sladu (náhrada med alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
50 g práškového cukru
50 g masla (vlažného)
1 sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
30 ml štajerského tekvicového oleja
20 g drvených tekvicových jadierok
250 ml vlažného mlieka
Plnka:
kryštálový cukor, drvené tekvicové semienka, škorica, med
Príprava:
1. Z mlieka, jačmenného sladu a droždia si pripravíme kvások, ktorý následne zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami a necháme kysnúť asi 15 minút. Cesto preklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme asi na 80 g okrúhle tvary . Bochníky zakryjeme s utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote po dobu 15 - 20 minút.
2. Bochníky z cesta ručne zľahka vyrovnáme do obdĺžnikového tvaru asi 18 cm dlhé a 12 cm široké, posypeme práškovým cukrom, drvenými jadierkami, škoricou a zrolujeme , konce potrieme medom. Poukladáme na plech a ľahko pokropíme vodou. Plech prikryjeme a necháme dokysnúť pri izbovej teplote asi 30 - 35 minút. Medzitým predhrejeme rúru na 195 ° C.
3. Pred pečením pokropíme vodou.
4. Doba pečenia cca 15 minút.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chlieb s tekvicovými semienkami
Zloženie:
425 ml vlažnej vody
1 sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
270 g ražnej múky
170 g pšeničnej múky
11 g soli
6g jačmenného sladu (náhrada med, alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
110g tekvicové semienka
6 g chlebové korenie
40 ml štajerského tekvicového oleja
Príprava:
1. Vo vode rozpustíme droždie spolu s jačmenným sladom. Zvyšné prísady, dobre premiešame a za stáleho miešania pridáme rozpustené droždie a tekvicový olej. Potom necháme cesto uležať po dobu 30 minút.
2. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyformujeme bochník a uložíme na plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte asi 30 minút pri izbovej teplote.
3. Rúru predhrejte na 250 ° C.
4. Doba pečenia: 50 - 55 minút
5. Po vybratí z rúry potrieme vodou a zakryjeme utierkou, aby príliš nevyschol.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Točený slaninový chlieb
Zloženie:
350 g ražnej múky
150 g pšeničnej múky
10 g soli
10 g jačmenného sladu (náhrada med alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
15 ml štajerský tekvicový olej
1 sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
380 ml vlažnej vody
140 g slaniny, alebo údeného mäsa nakrájaného na kocky
Príprava:
1. Vo vode rozpustíme droždie spolu s jačmenným sladom. Zvyšné prísady, dobre premiešame a za stáleho miešania pridáme rozpustené droždie a tekvicový olej. Na konci miesenia do cesta pomaly pridáme slaninu. Potom necháme cesto uležať po dobu 20 minút.
2. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na približne rovnaké 120 g okrúhle podlhovasté tvary, ktoré zatočíme a uložíme na plech s papierom na pečenie. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 35 minút pri izbovej teplote. Medzitým predhrejeme rúru na 220 ° C
3. Doba pečenia: cca 17 minút.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekvicová bageta so syrom
Zloženie:
500 g pšeničnej múky
10 g soli
10 g jačmenného sladu (náhrada med alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
30 ml štajerského tekvicového oleja
1 sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
270 ml vody
Na posypanie: syr na pizzu
Príprava:
1. Všetky zložky zmiešame. Cesto necháme odstáť po dobu 15 minút. Cesto preklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 kusy cesta, každý asi 280 g okrúhleho tvaru. Prikryjeme cesto s utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote po dobu 15 - 20 minút.
2. Cesto jemne prstami roztlačíme do tvaru obdĺžnika a prehneme po dĺžke na polovicu, jemne postláčame na spoji, trochu znovu roztlačíme a opäť prehneme a stláčame na spoji a jemne vyšúľame do tvaru bagety. Do plechu dáme papier na pečenie a poukladáme bagety na plech a zľahka poprášime múkou a jemne pokropíme vodou. Zakryjeme a necháme oddýchnuť asi 25 – 35 minút pri izbovej teplote. Medzitým, predhrejeme rúru na 215 ° C.
3. Pred pečením s ostrým nožom trikrát narežeme bagetu, posypeme strúhaným syrom .
4. Doba pečenia: cca 23-26 minút
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekvicové rožky na raňajky
Zloženie:
500 g pšeničnej múky
7 g soli
5 g jačmenného sladu (náhrada med alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
50 g krupicový cukor
50 g masla
1 sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
30 ml štajerského tekvicového oleja
30 g drvených tekvicových jadierok
250 ml vlažného mlieka
Príprava:
1. Všetky ingrediencie zmiešame okrem tekvicových jadierok. Cesto necháme odstáť po dobu 15 minút. Cesto preklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme asi na 80 g okrúhle tvary . Zakryjeme bochníky s utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote po dobu 15 - 20 minút.
2. Guľôčky z cesta ručne zľahka vyrovnáme do trojuholníkového tvaru asi 18 cm dlhé a 12 cm široké, zrolujeme a konce zahneme. Poukladáme na plech a ľahko pokropíme vodou. Plech prikryjeme a necháme rožky dokysnúť pri izbovej teplote asi 25 - 35 minút. Medzitým predhrejeme rúru na 195 ° C.
3. Pred pečením rožky pokropíme dobre vodou a posypeme tekvicovými jadierkami.
4. Doba pečenia cca 15 minút.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Špaldový celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami
Zloženie:
330 ml vody
1 bal. Sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
420 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
80 g pomletých tekvicových semien
10 g soli
10g jačmenného sladu (náhrada med alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
15ml- štajerský tekvicový olej
50g štajerská tekvicové semienka
5g chlebové korenie (zmes z fenikla, rasce, koriander, ...)
Príprava:
1. Vo vode rozpustíme droždie spolu s jačmenným sladom. Zvyšné prísady, dobre premiešame a za stáleho miešania pridáme rozpustené droždie a tekvicový olej. Vymiesime vláčne cesto, položíme na zľahka pomúčenú dosku zakryjeme a necháme kysnúť po dobu 45 - 50 minút. Predhrejeme rúru na 230 ° C
2. Chlebové cesto pred pečením posypeme tekvicovými jadierkami a dáme do nádoby na pečenie chleba.
3. Doba pečieme 45 – 50 min.
4. Po vybratí z rúry potrieme vodou, bude mať lesklejšiu kôrku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oškvarkový chlieb s tekvicovým olejom
Zloženie:
500 g pšeničnej múky
10 g soli
10 g jačmenného sladu (náhrada med alebo krupicový cukor v rovnakom množstve) v Rakúsku sa predáva: backprofis Gersten malz mehl
50 ml štajerský tekvicový olej
1 sušené kvasnice alebo ½ kocky čerstvého droždia
270 ml vody
125g oškvarky
Príprava:
1. Vo vode rozpustíme droždie spolu s jačmenným sladom. Zvyšné prísady, dobre premiešame a za stáleho miešania pridáme rozpustené droždie a tekvicový olej. Na konci miesenia do cesta pomaly pridáme oškvarky. Potom necháme cesto uležať po dobu 15 minút.
2. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 rovnaké kusy, vyformujeme bochníky a uložíme vedľa seba na plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút pri izbovej teplote.
3. Medzitým predhrejeme rúru na 200 ° C . Pred pečením s ostrým nožom, urobíme pozdĺžne rez po ceste.
4. Doba pečenia: 45 minút
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------